Vad är en sparbank?

En sparbank är en helt egen bolagsform med en affärsmodell som tydligt bygger på den lokala förankringen. I sparbanksidén ingår att hjälpa så många som möjligt till en sund och hållbar ekonomi. En Sparbank gör skillnad för invånarna i bankens verksamhetsområde då vinsten stannar lokalt. 

Ursprunget till dagens Sparbanker hittar vi i skotska samhället Ruthwell, där prästen Henry Duncan år 1810 öppnade en bank som var till för alla. Mycket har förstås hänt sedan 1800-talet men Sparbanksidén lever även idag vidare som ett arv som är helt unikt.

Genom sparbankernas samhällsenagemang görs det satsningar inom bland annat utbildning, idrott, kultur och lokalt näringsliv. Konkret kan det handla om att delar av överskottet möjliggör ett nytt ridhus hos den lokala hästsportföreningen; eller en padelhall som behövs för att göra ortens racketcenter komplett. Generellt kan sägas att sparbanksöverskott disponeras så att det kompletterar men inte ersätter kommunal verksamhet. De 57 Sparbanker och 25 ägarstiftelser som Sparbankernas Riksförbund är intresseorganisation för delar årligen ut över 800 miljoner kronor till passande projekt och lokala satsningar runt om i landet. (Källa: Sparbankernas Riksförbund)

Andra sparbanker

Vi på Tjörns Sparbank har vår verksamhet på Tjörn. Letar du efter en sparbank på en annan ort kan du se ett urval av Sparbanker i listan nedan: