Hoppa till huvudinnehåll

Lottas Bak&Form

Hella och Emma, ägarna bakom Lottas Bak&Form i Bleket, var nominerade till Årets Unga Företagare på Tjörn 2025. Surdegsbageriet har fått flera utmärkelser under åren, och förra året tog de hem både guld och silver i SM i mathantverk. 

Bageriet har drivits av Hella och Emma sedan 2022, då de tog över efter grundaren Lotta. Hella började sin resa som praktikant redan i 8:an, vilket senare ledde till sommar- och helgjobb och så småningom en heltidsanställning. Emma, som är utbildad bagare, gjorde sin praktik på bageriet 2019 och blev kvar.

“Vi försöker hitta en balans mellan det som måste göras och nytänkandet. Just nu jobbar vi på att smakutveckla surdegsfocaccia"”, säger Hella.

Bageriet har fokus på surdeg och lokala råvaror för att skapa hållbara och smakrika produkter. "Vi använder säsongsbaserade råvaror från Tjörn och vi försöker att ha noll svinn", berättar Emma.

Lottas Bak&Form har många stammisgäster men är också ett populärt turistmål på Tjörn, och de får besök från både svenska och utländska turister. 

”Det är en utmaning att förutspå hur mycket vi ska baka, eftersom det är väldigt väder- och säsongsberoende. Vi samarbetar därför med matbodar på Tjörn och Orust där man kan köpa bröd som inte sålts under dagen”, berättar Emma.

Framöver vill Hella och Emma fortsätta utveckla både produkter och verksamhet. De planerar bland annat en höstmarknad på Mölnebo Odlingar tillsammans med lokala aktörer. "Vi försöker även komma på sätt att använda vår lokal mer under vinterhalvåret, det har exempelvis varit konstkurser här", säger Hella.

Varför valde ni Tjörns Sparbank?

"Vi väljer alltid lokalt först. Vi har haft kontakt med Annika som har varit till stor hjälp när vi haft frågor. För oss är det viktigt att behålla den personliga kontakten – något många storbanker har gått ifrån."

två unga, kvinnliga entreprenörer
kanelbullar

Vill du läsa fler företagsreportage?