Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang
Om oss
Hållbarhet
Säkerhet och bedrägerier

Allmän pension - premiepension (PPM), inkomstpension och garantipension

En man berättar något för de andra vid middagsbordet

Allmän pension är den pension du som arbetet eller bott i Sverige får från staten. Den består av inkomstpension och premiepension. Premiepensionen väljer du själv hur den ska vara placerad. Allmänna pensionen innefattar även garantipension som är ett grundskydd för de som haft liten arbetsinkomst. Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever.

Allmän pension - så funkar det

Inkomstpension och premiepension

Allmänna pensionen består av inkomstpension, som staten ansvarar för, och premiepension. När du arbetar och har en inkomst sätts det av pengar till din allmänna pension via skatten, där avsättningens storlek beror på storleken på din lön. Premiepensionen kan du, om du vill, vara med och påverka. Du väljer själv hur den ska vara placerad, vilket gör att du kan påverka risk och möjlighet till avkastning.

Garantipension

En del i den allmänna pensionen är garantipensionen. Denna är ett grundskydd som inte tjänas in genom inkomst utan som beräknas på antal år som du bott i landet och ditt civilstånd.  Om du har haft en låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige kommer du att få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Premiepension (PPM) - så kan du göra ett aktivt val

Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen (PPM). Du kan själv välja vilka fonder pengarna ska placeras i. Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Gör ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning!

  1. Hos Pensionsmyndigheten kan du se vilka fonder du har på ditt premiepensionskonto och hur mycket de är värda.

    Pensionsmyndigheten.se

  2. Det finns många fonder från Swedbank Robur att välja på, alla med Pensionsmyndighetens rabatt på fondavgiften. Vill du ha fonder som anpassar sig efter hur långt du har kvar till pensionen, välj då våra generationsfonder, Transfer.

    Generationsfonder

  3. Du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem.

Orange kuvert årsbesked för allmän pension

Varje år skickar Pensionsmyndigheten ut det orange kuvertet till dig. Det säger hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och visar hur mycket du hittills har tjänat ihop från staten.