Hoppa till huvudinnehåll

Vad är fonder och hur fungerar de?

A couple on an open house

Spara enkelt

  • Genom att spara i fonder ger du pengarna möjlighet att växa.
  • En fond investerar i många olika företag vilket gör att risken sprids.
  • Erfarna förvaltare väljer värdepapper till fonden.

 

Vad är en fond?

En fond kan bestå av aktier, obligationer eller andra värdepapper. När du handlar med fonder så köper du andelar i dem. Du äger alltså fondandelar tillsammans med alla andra som sparar i fonden. Om en fond investerar i, låt säga, 20 olika företag så blir du – indirekt – delägare i de 20 företagen

Riskinformation

Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

Fondtyper för alla smaker

Det finns många olika typer av fonder som du kan välja mellan. Vi har ett brett utbud av aktivt och passivt förvaltade fonder, till exempel aktiefonder, räntefonder och indexfonder. Läs mer och se vilken fondtyp som passar dig och ditt sparande bäst.

Vem sköter fonderna?

Fondbolag och fondförvaltare

En fond sköts av ett fondbolag där en, eller flera, fondförvaltare tar hand om fonden och bestämmer vilka värdepapper som den ska investera i. Fondförvaltaren håller koll på marknaden och handlar med värdepapper för att uppfylla målen för avkastning och risk. Målet är att få fonden att utvecklas så bra som möjligt, så att ditt sparande ökar i värde. Fondförvaltare kan vara mer eller mindre aktiva i fondens placeringar beroende på fondtyp. 

Swedbank Robur

Våra fonder förvaltas av Swedbank Robur Fonder AB, som är ett dotterbolag till Swedbank. Vi erbjuder även fonder från andra fondförvaltare.

Du hittar alla fonderna, och aktuella kurser, i Fondlistan. 

Mer information

Så handlar du med fonder

Att handla med fonder är enkelt. Du kan köpa, sälja och byta fonder i din app eller internetbank - vilket som passar dig. Läs mer om hur du handlar med fonder, vad som påverkar priset, med mera.